Chilli con carne

Jakiś czas temu dostałam do przetestowania paczkę PR od Nielone Polska – ekipy z Poznania, która stworzyła roślinny odpowiednik mielonego mięsa. Chili con carne chodziło za mną od dawna a paczka do przetestowania była przysłowiową kropką nad „i”, by je przygotować. Ale zanim przejdziemy do przepisu kilka słów o głównym bohaterze dania.

Skąd się wziął pomysł na Nielone? W czasach gdy coraz więcej z nas ogranicza mięso lub całkowicie z niego rezygnuje dobrze mieć choć namiastkę mięsa. Nielone powstało, by zaspokajać tę potrzebę bez wykorzystywania zwierząt. Tym samym dbamy o środowisko zmniejszając ślad węglowy przy jego produkcji. Co więcej, nie tracąc na jakości i smaku. Nielone wygląda i zachowuje się jak mięso, a jego zapach (lekko słony) jest również zbliżony do „oryginału”. To, co najbardziej mi się spodobało to brak zapachu „smażaka”, który często towarzyszy przy smażeniu mięsa. Nielone nie potrzebuje tłuszczu, a jeśli już to jego znikomą ilość. Przy pulpecikach, które przygotowywałam dzień później nie musiałam używać jajka, dzięki czemu mogą go jeść weganie. Samo „mięso” jest delikatne w smaku, bez przypraw może być podawane również dzieciom. Po przyprawieniu i przygotowaniu chilli con carne nie było najmniejszej różnicy między mielonym a mięsem. Chili jedli nieświadomi mięsożercy i byli bardzo zaskoczeni, gdy dowiedzieli się, że jedzą roślinny odpowiednik mięsa. Przy pulpecikach różnica w smaku była już bardziej wyczuwalna, ale wciąż przypominało w smaku i fakturze mięso.

Oprócz walorów smakowych i zapachowych Nielone zrobiło na mnie wrażenie również swoim składem:

A teraz czas na… pikantne chili con carne – idealne na jeszcze lekko chłodne, wiosenne dni.

Chili con carne

składniki:

  • 500 g nielonego
  • 2-3 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słusznego oregano
  • 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
  • 1,5 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • jogurt
  • chili
  • świeża kolendra
  • nachosy/ryż
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 100 ml wody – opcjonalnie

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek szatkujemy na drobno i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy chilli w proszku, paprykę, oregano oraz kumin. Mieszamy. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy przecież pomidorowy i dokładnie mieszamy. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy nielone (lub w wersji dla mięsożerców mielone mięso). Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki pokryły mięso. Smażymy.

Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy pomidory. Ostrożnie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i cukier. Ponownie mieszamy. Przykrywamy i dusimy ok 20 min. W tym czasie kroimy w grubą kostkę paprykę. Odsączamy i płuczemy kukurydzę i fasolę. Po upływie ok. 20 min dodajemy paprykę i dusimy przez 5-10 min. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę. Jeśli chili wyszło zbyt gęste możemy dodać ok 100 ml wody.

Przygotowane chili podajemy z ryżem lub nachosami z dodatkiem jogurtu i kolendry oraz świeżego chili.

4 odpowiedzi do “Chilli con carne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *