Macie czasem problem z czym zjeść kanapki? Albo przejadło Wam się tradycyjne połączenie ser+wędlina? Ta szybka pasta z tuńczyka sprawdzi się idealnie do weekendowego, leniwego śniadania.

Pasta z tuńczyka
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 małe szalotki
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1-2 ogórki kiszone lub konserwowe (wg upodobania)
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji
Siekamy cebulę, ogórki kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z oleju, przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodaj ogórki, cebule, majonez, jogurt i musztardę. Mieszamy całość i doprawiamy pieprzem, ewentualnie szczyptą soli. Nałożoną na pieczywo pastę obficie posypujemy koperkiem. Możemy również podawać ją z pomidorami.