Makaron z zapiekanymi pomidorkami i fetą

Pieczona feta z pomidorami zalała internet, i wcale się temu nie dziwię bo dzięki niej poczułam się jak na wakacjach. Gdy słońce świeci i oprócz mnie wygrzewają się na nim też soczyste i pachnące pomidory….

Makaron z zapiekaną fetą z pomidorami (2 porcje)

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka surowego orenago
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150 g fety
  • 200 g makaronu
  • 1/2 świeżej bazylii
  • sól, pieprz, oliwa

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pomidorki i nieobrane ząbki czosnku przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy oregano, cukrem i sporą szczyptą soli. Dodajemy oliwę i wszystko dokładnie mieszamy, by oliwa pokryła pomidorki i czosnek. Pieczemy 20 min. do momentu, aż pomidorki zrobią się miękkie.

Następnie wyciągamy naczynie z piekarnika, robimy miejsce między pomidorkami i dodajemy fetę. Smarujemy ją oliwą, która już jest w naczyniu. Zapiekamy przez kolejne 15 min., aż feta stanie się miękka.

W tym samym czasie gotujemy makaron, zostawiając wodę po jego ugotowaniu. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, wyciągamy upieczony czosnek, wyciągamy miąższ i ponownie dodajemy go do pomidorków. Rozgniatamy widelcem czosnek, pomidorki fetę. Dodajemy makaron oraz bazylię. Mieszamy, tak by makaron oblepił się „sosem” doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu.

Przepis: Rozkoszny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *