Ciasteczka marchewkowe

Lubię jesień nie tylko za grube swetry i kolorowe liście…. Ale też za to, że mogę się chować pod kocem, z książką w jednym ręku, kubkiem gorącej w drugim… i aromatycznym, korzennym ciasteczkiem w buzi… Albo marchewkowym…

Ciasteczka marchewkowe

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego ( jeśli nie macie, dodajcie zwykły cukier)
  • 1 duże jajko
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu lub pasty waniliowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 szklanki żurawiny/ rodzynek
  • ok. szklanki posiekanych orzechów – włoskich, migdałów, pecan, brazylijskich czy nerkowców (w zależności od tego, co macie w domu)

Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach (osobiście lubię robić mix – trę marchewkę na małych i dużych oczkach) i odciskamy z soku. Orzechy siekamy. Mąkę mieszamy w misce razem z sodą, solą oraz cynamonem.

Masło ubijamy z cukrami, aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy jajko, wcześniej przygotowane orzechy i marchewkę oraz żurawinę. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę z dodatkami i ponownie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Ciasto na blaszki wyłożone papierem do pieczenia nakładamy łyżką, zostawiając miejsce między nimi – ciastka się lekko „rozlewają”. Pieczemy ok 12-16 aż uzyskają jasnobrązowy kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *