Jaglane placuszki z jabłkami

Te placuszki to dla mnie prawdziwy hit – pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się też idealnie na drugie śniadanie do pracy. Robi się je naprawdę szybko (Viola naprawdę stworzyła dania, które przygotujemy w 15 minut).

Jaglane placuszki z jabłkami (składniki na 1 porcję – ok 2 placuszki na niewielkiej patelni)

  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego (ja dodałam oliwę)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 jabłka
  • jako dodatki można użyć ulubionych owoców

Jajko mieszamy z mlekiem, płynnym olejem/oliwą i syropem kokosowym. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Jabłko kroimy w plasterki lub zapałki i dodajemy do masy, mieszamy. Placuszki smażymy na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni. Podajemy z ulubionymi owocami.

Przepis pochodzi z książki „Poranne inspiracje. Zdrowe śniadania w 15 minut” Violi Urban.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *